ESQ 165 TRAINING

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihi

Demi matahari dan cahayanya di pagi hari.
Demi bulan apabila mengiringi,
Demi siang apabila menampakkan dirinya,
Demi malam apabila menutupinya,
Demi langit serta pembinaannya,
Demi bumi dan hamparannya,
Demi jiwa serta penyempurnaannya.

Maka Alah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu,
dan sesungguhnya rugilah orang yang mengotorinya.

Asy Syams 1-10

Mukadimah

Training ESQ adalah sebuah fenomena. Menggugah dan mampu mengubah kehidupan seseorang.
 
Itu salah satu kesimpulan peserta yang telah mengikuti training ESQ. Hal itu bisa terjadi kerana ESQ memang berbeza dari latihan lainnya dan bukan sekadar latihan kepemimpinan atau pengurusan biasa. Training ESQ merupakan pelopor latihan yang mengasah sisi spiritual dengan mendalam, bersamaan dengan sisi emosi dan intelektual seseorang. ESQ adalah suatu inovasi mutakhir yang bertujuan untuk membangkitkan dimensi spiritual manusia.
ESQ dengan saksama memandu seseorang dalam membangun prinsip hidup dan karaktor berdasarkan ESQ Way165. Angka 165 merupakan simbol dari 1 Hati pada Yang Maha Pencipta, 6 Prinsip Moral (rukun Iman), dan 5 Langkah sukses (Rukun Islam). ESQ hadir untuk siapa saja yang berkeinginan untuk  membentuk karaktor manusia paripurna. ESQ juga merupakan upaya untuk menjabati rasional dunia usaha dengan spirit ketuhanan. Melengkapi makna sukses dengan nilai-nilai spiritual yang mendalam, menuju esensi bahagia yang sesungguhnya.

Metodologi Training
 
Peserta akan dituntun untuk membangkitkan 7 nilai dasar: jujur, tanggung jawab, wawasan, disiplin, kerjasama, adil, dan prihatin. Nilai-nilai ini sesungguhnya sudah tertanam dalam diri manusia sejak lahir. Melalui training ESQ ini peserta diarahkan untuk dapat mencapai nilai-nilai dasar tersebut dan membantu membangkitkan kekuatan tersembunyi serta mengerahkan seluruh potensi dirinya untuk kehidupan dan pekerjaan yang lebih produktif.
Yang unik dan membezakan training ESQ dari latihan lainnya adalah training dibuat sedemikian rupa sehingga peserta akan merasa seperti menikmati sebuah pertunjukan yang penuh makna. Sebagai bahan pendukung, peserta juga akan diajak terlibat beberapa aktiviti dalam training seperti permainan, simulasi, serta saling berbahagi pengalaman di antara peserta. Bahan-bahan training akan disampaikan secara multimedia yang menggabungkan antara animasi, klip filem, efek suara, dan musik. Ditampilkan dengan medium beberapa layar besar hingga 4 x 6 m dengan tata suara sekitar 10.000 watt. Training dilaksanakan di berbagai tempat terpilih dengan standard tertentu untuk memastikan bahawa training dapat berlangsung nyaman dan menyenangkan bagi peserta.
Faedah Kepada Para Peserta
Melalui ESQ Model, para peserta akan dibawa sehingga terwujudnya titik keseimbangan di antara Kecerdasan Intelektual, Kecerdasan Emosional dan Kecerdasan Spiritual di samping membebaskan diri dari segala macam bentuk gangguan yang membelenggu potensi diri serta mengeluarkan seluruh kekuatan dalaman untuk mencipta pembaharuan di dalam pekerjaan.

Faedah Kepada Organisasi

Melalui latihan ini, akan lahirlah individu-individu ‘baru’ yang mempunyai keseimbangan di antara Kecerdasan Intelektual, Kecerdasan Emosional dan Kecerdasan Spiritual yang sekaligus akan memberikan kesan langsung ke atas prestasi kerja yang lebih produktif dan bermutu setelah segala potensi diri dan kekuatan dalaman dapat digunakan sepenuhnya bagi merealisasikan matlamat diri para pekerja itu sendiri yang pastinya selari dengan matlamat dan hala tuju organisasi. Training ESQ juga dapat membantu organisasi dalam mewarnai suasana kerja yang kondusif dan selesa melalui perhubungan sesama pekerja yang mesra, akrab dan sihat sehingga akan terbentuk suatu budaya yang sungguh unik bagi organisasi tersebut.

Alumni ESQPara peserta akan secara automatik menjadi sebahagian daripada keluarga Alumni ESQ untuk seumur hidup setelah menghadiri Training ESQ. Melalui Alumni ESQ, para peserta boleh mengikuti Training ESQ yang seterusnya secara percuma di mana-mana sahaja di samping menyertai beberapa kegiatan latihan yang diselenggarakan oleh ESQ Leadership. Siri pertemuan dan aktiviti bersama-sama dengan Alumni yang lain akan dapat merapatkan lagi perhubungan sesama Alumni di samping dapat bantu-membantu sesama Alumni bagi merealisasikan 7 Nilai Dasar yang diperolehi ketika Training ESQ di dalam kehidupan seharian.

Penyertaan
 
Jika berminat menyertai Kursus ESQ ini kalain boleh hubungi terus saya di shouganai77@gmail.com. Sila tinggalkan nama penuh, nombor untuk dihubungi. Boleh juga terus menghubungi Sekretariat di :-

ESQ MALAYSIA
K 127, Jalan PJU 10/3 Damansara Damai,
47830 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan
TEL : +60 3 6156 0165/ +60 3 6156 8898
FAX : +60 3 6157 8898
En Razib : +60 16 5165165 / +60 19 2225 222
http://www.esq.com.my/v1/

Tetapi, saya mencadangkan Kalian mengikuti kelompok kami kerana penyertaan beramai-ramai akan mengurangkan yuran penyertaan.

Terkini

Kursus akan datang (Angkatan 10) dijangka akan diadakan pada 10-12 Ogos 2007, insyaAllah di Kuala Lumpur (tempat akan ditentukan kemudian).

One thought on “ESQ 165 TRAINING

  1. Pingback: BLUEHIKARI » KELANA 165

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *