RUDY

Aku ketawa apabila membaca entri daripada aienyusof di blognya beberapa hari lepas. Macam-macam;

Terima Kasih segalanya; budi, pengalaman dan kemesraan!”
This could be his favorite tagline. Yes, Rudy Bluehikari.

As I promised earlier, I will write something under “Yang Di Senangi”. So, for the start, I choose to write about him.

The very first time I knew him, back than in 1997, through a school magazine. (Sorry, I couldn’t put the picture at the moment due to some problems). The name of the magazine is ‘PERMATA’. It is the official school magazine for MRSM Muar (or Johorian usually called it Muo).

At that time, I told myself, “Abang ni mesti terrer kan, sebab tu dia boleh blajar kat Jepun”. After that, whenever I see anything related to Japan, I will think of him. Sometimes, I do think it is funny.

In 2000, I came across his picture in one of the column in local newspaper. As Hari Raya is approaching, students who study oversea will send their Hari Raya wishes to their families in Malaysia. So, when I saw his picture, I took out a pair of scissors, cut his picture (I think this is the funniest part), and keep it in my wallet (kira macam sumber inspirasi la… wakaka).

My desk mate knew about it but did not say anything until 2001, when she came across Rudy’s picture in REMAJA magazine.

“Eh Ain, ni kan mamat yang ada kat dalam wallet ko tu kan?”

Hahaha…

After 2001, I never came across his picture anymore. But I do still keep his pictures in my wallet until around 2003.

July 2005- Minggu Perkasa Putra @ U**M
During orientation week we stayed at Kolej Ke-6 (K6). That’s the time when I came across a guy who looked like him. I kept on looking at him until I think he realized it.

After that, I finally realized that he is the real guy whom I admired during my school days. But he is married! It doesn’t matter, but from that moment, I do not call him abang anymore (respect sket la!), instead, I call him Encik.

So that’s how I knew about Rudy Bluehikari. Back than, I never thought I will meet the guy whom I admired (boleh guna ke perkataan ni?) during my school days. But hey, that’s Allah’s job! Isn’t that great?

For Encik Rudy, good luck in whatever you do!

KOPITIAM BANGI 2

(entri ini dibayar siarannya)

SMS seorang rakan beberapa bulan lepas aku simpan. Katanya, entri blog yang aku tulis tentang BANGI KOPITIAM ada diletakkan di dalam bingkai dan disematkan di dinding restoran. Aku mulanya tidak percaya. Kemudian, beberapa bulan kemudian aku singgah bersama keluarga ke restoran tersebut, selepas kali terakhir menginjaknya pada awal tahun 2007.

Oleh kerana itulah, aku mengelak untuk pergi kerana servisnya yang agak lambat dan betapa tidak mesranya pelayan restoran. Tetapi, kali ini, selepas setahun lebih aku agak teruja. Selepas bertanya kepada pelayan yang aku ingin bertemu dengan pengurus restoran, aku diperkenalkan dengan seorang anak muda yang aku lupa namanya. Aku memperkenalkan diri sebagai pemilik blog yang beliau paparkan di dinding restoran berkenaan.

Pengurus restoran ini mengakui, komen negatif pelanggan mengenai mutu servis Bangi Kopitiam dahulu. Tetapi, selepas beliau menggantikan pengurus lama, beliau telah membuat perubahan besar kepada Bangi Kopitiam. Aku difahamkan beliau berpengalaman luas sebagai pengurus di sebuah restoran konsep yang sama bertaraf antarabangsa di Kota Lumpur. Pengalaman itu dijana untuk menggerak-majukan Bangi Kopitiam milik perkongsian Kid Search dan rakan-rakannya.

Mungkin sudah rezeki, kedatangan aku sekeluarga malam itu pada ketika mereka akan membuat pelancaran menu makanan dan minuman baharu. Justeru, malam itu menjadi makan malam “cuit sana sini”. Hampir semua menu makanan dan minuman baharu dibawa keluar untuk dirasa oleh kami. Aku teruja dengan beberapa rezepi seperti Sup Kuew Teow, Roti John dan iced blend pelbagai jenis dan rasa yang agak lain tekstur rasanya.

Kami bertukar-tukar nombor telefon malam itu. Katanya, jika ada pelancaran menu baharu, aku akan dijemput sama. Malah kalau ke restoran itu pada masa hadapan akan mendapat potongan harga 10% dari harga keseluruhan makanan. Alhamdulillah.

Kalau kalian berkesempatan ke BANGI KOPITIAM cubalah menu makanan dan minuman terbaru mereka. Kalau tidak mahu makan berat, boleh sahaja ambil menu ringan seeprti keropok lekor, roti bakar telur separuh masak ala Ipoh, Cendol pelbagai rasa dan banyak lagi pada harga berpatutan.

Bangi Kopitiam terletak di Bandar Baru Bangi (Berdekatan Pusat Rawatan Islam AnNur dan Azzahrah) dan cawangan terbaru mereka terletak di No 22 Jalan Metro Wangsa, Seksyen 2, Wangsa Maju 53300 Kuala Lumpur. Jom!

******************

“Jemput ke KOPITIAM kami disection 3 tambahan. bUKAN franchias dan milik 100% bumi, owned by Ezzah Aziz Fawzy. ServingChinese food…Cubalah..and we try our very best to make you happy. NAMA kedai KAWAN KOPITIAM.”

Aku dapat jemputan (mungkin pemilik) ke Kawan Kopitiam milik Ezzah Aziz Fawzy via blog lama bertarikh 19 September 2008. InsyaAllah aku akan datang ke sana untuk merasa makanan mereka pula nanti. Ada yang sudah pergi? Boleh kongsikan bersama di sini.

NAN

Selera hujung tahun yang pelik-pelik. Sejak kebelakangan ini aku jadi gila dengan nan. Tapi tidaklah sampai nan berkeju macam yang Jazdy suka. Aku suka nan tetapi tidak dicicah dengan kuahnya. Aku tega bayar lebih ambil kuah ayam madu. Kemudian makan dengan ayam tanduri. Aduh!

Nasi bagai makanan kelas kedua sejak akhir-akhir ini. Kenapa ya?